سریالی که پس از ۱۴سال مردم را با تلویزیون آشتی داد
به بهانه بازپخش سریال وضعیت سفید از شبکه آیفیلم، روزنامه خراسان در شماره امروز خود به قلم مائده کاشیان به سراغ مرور برخی نکات خواندنی درباره این سریال خاطرهانگیز و دلایل محبوبیت آن رفته.
برترینها: ۱۴ سال از اولینبار که سریال «وضعیت سفید» روی آنتن رفت میگذرد، اما هنوز که هنوز است، هر زمان که تکرار این مجموعه پخش میشود، یاد و خاطره شیرین تماشای آن برای مخاطبان زنده میشود. ساخته محبوب حمید نعمتا... جزو آثار اصطلاحا «کالت» به حساب میآید. این مجموعه در زمان پخش اولیه به اندازه کافی دیده نشد، اما به مرور و با گذشت زمان، ارزشهای این سریال به چشم آمد و به فهرست سریالهای ماندگار تلویزیون راه پیدا کرد. «وضعیت سفید» این روزها از شبکه آیفیلم در حال پخش است. به بهانه بازپخش این سریال از شبکه آیفیلم، روزنامه خراسان در شماره امروز خود به قلم مائده کاشیان به سراغ مرور برخی نکات خواندنی درباره این سریال خاطرهانگیز و دلایل محبوبیت آن رفته. با ما همراه باشید.
اولین و آخرین تجربه سریالسازی
حمید نعمتا... پس از ساخت فیلمهای تحسینشدهای مانند «بوتیک» و «بیپولی»، زمانی که به عنوان کارگردان سینما شناخته میشد، سال ۸۷ به سمت تلویزیون تغییر مسیر داد و برای مدتی در تلویزیون ماندگار شد. نعمتا... کارگردانی مجموعه تلهفیلم «بیا از گذشته حرف بزنیم» را برعهده گرفت و طی سالهای ۸۷ تا ۹۶ تله فیلمهای مختلف این مجموعه را کارگردانی کرد.
حمید نعمتا... سال ۸۸ نیز سریال «وضعیت سفید» را جلوی دوربین برد و پس از آن برای تلهفیلمهای «بیا از گذشته حرف بزنیم» با تلویزیون همکاری کرد، اما «وضعیت سفید» تا این لحظه اولین و آخرین تجربه «سریالسازی» نعمتا... بوده است. این فیلم ساز پس از تولید مجموعه تلهفیلم «بیا از گذشته حرف بزنیم»، به عنوان طراح قصه نیز در مجموعه «سرباز» ساخته هادی مقدمدوست حضور داشت و سپس از تلویزیون دور شد. نعمتا... دهه ۹۰ در سینما آثار موفق دیگری مانند «آرایش غلیظ»، «رگ خواب» و «شعلهور» را کارگردانی کرد.
جنگ از زاویهای دیگر
سریال «وضعیت سفید» اولینبار سال ۹۰ روی آنتن رفت. ماجرای سریال از این قرار است که سال ۶۶ در زمان موشکباران تهران، اعضای یک خانواده پرجمعیت که با یکدیگر اختلاف دارند، به روستایی اطراف تهران و باغ مادرشان میروند. همزیستی اجباری خانواده با یکدیگر با وجود اختلاف سلیقه، کینه و دلخوریها، همچنین حضور مردم جنگزده در مدرسه روستا، ماجراهایی را رقم میزند. یکی از مهمترین امتیازهای «وضعیت سفید» نگاه متفاوت و خاص حمید نعمتا... و هادی مقدمدوست به سوژه است. آنها از زاویهای جدید به موضوع جنگ تحمیلی پرداختند و زندگی مردم در این دوران را به تصویر کشیدند.
ملموس و بدون شعار
زوج هنری هادی مقدمدوست و حمید نعمتا... موفق شدند تصویری کاملا ملموس، واقعی و آشنا را از یک خانواده ایرانی خلق کنند؛ بنابراین مخاطبان تقریبا با همه شخصیتهای سریال همراه میشوند، به طوری که تماشاگر احساس میکند نمونه واقعی بعضی شخصیتها را در خانواده یا فامیل خود سراغ دارد. همه کاراکترهای قصه «وضعیت سفید» سر جای خودشان قرار گرفتهاند و هیچ شخصیت اضافه و بیاثری در داستان وجود ندارد. سریال بدون این که شعارهایی سر بدهد یا پیامهای آموزندهای را در باب قدر دانستن لحظه، کنار هم بودن و ارزش زندگی، به زور به قصه سنجاق کند، قصه شیرین خود را روایت میکند و لابه لای اتفاقات داستان پیامهای ارزشمند خود را به مخاطب انتقال میدهد. علاوه بر شخصیتپردازی دقیق و عمیق کاراکترها، طراحی لباس و پوشش آنها نیز به باورپذیری شخصیتها و همذاتپنداری مخاطب با آنها کمک زیادی میکند.
شخصیتهای ماندگار
همان طور که گفتیم، شخصیتپردازی سریال از برگهای بزنده «وضعیت سفید» است و هرکدام از کاراکترها برای مخاطب جایگاه خاص خود را دارند، اما در راس این شخصیتها «امیر» (یونس غزالی) «بهروز» (عباس غزالی) و «مادربزرگه» قرار دارند. روحیات و ویژگیهای شخصیتی «امیر» به عنوان یک نوجوان با جزئیات فراوان و کاملا متناسب با سن و سالش طراحی شده است، در نتیجه مخاطب کاملا این شخصیت را میپذیرد و با او احساس نزدیکی میکند.
یونس غزالی نیز با درک درست رفتارهای و روحیات این شخصیت حضور درخشانی در سریال دارد. «بهروز» در نقش شخصیت معتادی که در انتظار تولد فرزندش است، اما مردی حامی برای همسر خود نیست، جزو کاراکترهای ملموس و مهم قصه است. عباس غزالی که به واسطه این شخصیت شناخته میشود، بازی خوبی در «وضعیت سفید» دارد و رگههای شیرینی را به شخصیت خود اضافه کرده است. «مادربزرگه» نیز به عنوان شخصیت عاقل و فهیم خانواده، جایگاه مهمی در میان آنها دارد. او با مهربانی و دلسوزی، نقطه پیوند خانواده و فامیل است و در مقام «بزرگتر» جایگاه مهمی در سریال دارد. رابعه مدنی با آن چهره مهربان و لحن شیرین خود در «وضعیت سفید»، یکی از مادربزرگهای ماندگار تلویزیون را به نام خود ثبت کرد.
انتخابهای خوب، درخشش بازیگران
همه بازیگران سریال «وضعیت سفید» به خوبی از پس ایفای نقش خود برآمدهاند و عملکرد بازیگران یکی از نقاط قوت مهم سریال است. از بازیگران اصلی سریال گرفته مانند عباس و یونس غزالی تا شخصیت مکمل و فرعیتر مانند مونا احمدی، رابعه مدنی، لیندا کیانی، پوراندخت مهیمن، ابوالفضل پورعرب، افسانه چهرهآزاد، سهیلا گلستانی، افسانه بایگان، عزتا... مهرآوران و علی سلیمانی، همه و همه انتخابهای درست و هوشمندانهای برای نقش خود بودهاند و هرکدام از آنها به اندازه نقششان، حضور تعیینکنندهای در سریال دارند. در این میان، تماشای بازی زندهیادها مهرآوران و سلیمانی، همراه با اندوه و حسرت است که هر دو سال ۱۴۰۰ بر اثر ابتلا به کرونا، دار فانی را وداع گفتند.
نظر کاربران
كلي هنرپيشه خوب ولي سريال افتضاح تر از اين تو عمرم نديده بودم
کی گفته ما آشتی کردیم ؟!!!!
کی میبینه که آشتی شد ؟